121 גולשים קראו מאמר זה | 0 תגובות פורסמו
לשחרר את הכוח של עשה זאת בעצמך: איך לתרום לוויקיפדיה ולהפוך למאסטר לשיתוף ידע
בעידן הדיגיטלי של היום, המידע נמצא במרחק של כמה לחיצות בלבד. וכשמדובר במציאת מידע אמין ומדויק, ויקיפדיה היא לעתים קרובות המקום הראשון שאנשים פונים אליו. אנציקלופדיה מקוונת חינמית זו, שנוצרה בשנת 2001, הפכה למקור לכל סוגי הידע, החל מעובדות היסטוריות ועד טריוויה על תרבות הפופ. אבל האם אי פעם תהיתם איך כל המידע הזה מגיע לשם? התשובה פשוטה: באמצעות הכוח של עשה זאת בעצמך.
עשה זאת בעצמך, או "עשה זאת בעצמך", הוא מונח הקשור לעתים קרובות לפרויקטים של יצירה ושיפוץ הבית. עם זאת, הרעיון של עשה זאת בעצמך יכול להיות מיושם גם בעולם של שיתוף ידע. וכשמדובר בוויקיפדיה, היא הייתה הכוח המניע מאחורי הצלחתה. ויקיפדיה מסתמכת על קהילה של מתנדבים כדי ליצור, לערוך ולתחזק את מסד הנתונים העצום של הערכים שלה. גישה פתוחה ושיתופית זו הפכה אותה לאנציקלופדיה הגדולה והמקיפה ביותר בעולם, עם למעלה מ-6 מיליון ערכים באנגלית בלבד.
אבל למה אתה, כפרט, צריך להיות מעוניין לתרום לוויקיפדיה? היתרונות הם מעבר רק להרגיש טוב על שיתוף הידע שלך. על ידי השתתפות פעילה בוויקיפדיה, אתה יכול לשפר את כישורי המחקר והכתיבה שלך, להרחיב את בסיס הידע שלך, ולהיות חלק מקהילה גלובלית של אנשים בעלי דעות דומות.
אז, אולי אתה תוהה, איך אתה יכול להתחיל עם DIY עבור ויקיפדיה? הנה כמה צעדים פשוטים שיעזרו לך לשחרר את העוצמה של שיתוף ידע בפלטפורמה זו:
1. הכר את המדיניות וההנחיות של ויקיפדיה
לפני שקופצים פנימה ויוצרים או עורכים ערכים, חיוני להבין את הכללים והסטנדרטים השולטים בוויקיפדיה. לאתר יש סדרה של מדיניות והנחיות שכל התורמים חייבים לציית להם. אלה כוללים הנחיות לגבי תוכן, עיצוב ומיקור, כמו גם את חמשת עמודי התווך של ויקיפדיה: ויקיפדיה היא אנציקלופדיה; ויקיפדיה נכתבת מנקודת מבט נייטרלית; ויקיפדיה היא תוכן חופשי; ויקיפדיה היא קהילה של עורכים; לוויקיפדיה אין כללים ברורים. הקפד לקרוא את ההנחיות הללו ביסודיות ועיין בהן בכל עת שנדרש.
2. צור חשבון והתחל בקטן
כדי להתחיל לתרום לוויקיפדיה, יהיה עליך ליצור חשבון משתמש. בעוד שאתה יכול לבצע עריכות ללא חשבון, אחד מאפשר לך לעקוב אחר התרומות שלך, לתקשר עם עורכים אחרים ולגשת לכלים נוספים שיכולים להפוך את חוויית העריכה שלך לקלה יותר. לאחר יצירת חשבון, אל תמהרו ליצור מאמר מלא. במקום זאת, התחל בקטן על-ידי ביצוע עריכות קטנות או הוספת ציטוטים למאמרים קיימים. זה ייתן לך הזדמנות להכיר את תהליך העריכה ולהרגיש בנוח עם הפלטפורמה לפני שאתה לוקח על עצמך משימות משמעותיות יותר.
3. השתמש במקורות אמינים
אחד ההיבטים החיוניים של יצירה או עריכה של ערכים בוויקיפדיה הוא להבטיח שהמידע אמין וניתן לאימות. כל המידע המתווסף לאתר חייב להיות מצוטט ממקורות מהימנים, כגון ספרים, כלי תקשורת מכובדים או כתבי עת אקדמיים. הימנע מציטוט אתרים אישיים, בלוגים או פוסטים ברשתות חברתיות, מכיוון שאלה אינם נחשבים למקורות מהימנים. במקרה של ספק, ערוך מחקר נוסף כדי למצוא מקור אמין יותר למידע.
4. מצא את הנישה שלך
ויקיפדיה מכסה מגוון רחב של נושאים, מהיסטוריה ומדע ועד תרבות פופ ומוזיקה. כתורם, אתה עשוי למצוא את זה מועיל להתמחות בנישה מסוימת או בתחום עניין. זה מאפשר לך להיות בקיא יותר בתחום זה ולתרום מאמרים מעמיקים ומקיפים יותר. זה גם עוזר לך ליצור קשרים עם עורכים אחרים שחולקים את אותם תחומי עניין ומומחיות.
5. שתף פעולה עם עורכים אחרים
כפי שהוזכר קודם לכן, ויקיפדיה היא קהילה של עורכים, ושיתוף פעולה הוא המפתח להצלחתה. אל תחששו לפנות לתורמים אחרים לקבלת עזרה, ייעוץ או שיתוף פעולה במאמרים. ניתן גם להצטרף לוויקימיזמים רלוונטיים, שהם קבוצות של עורכים המשתפים פעולה בנושאים או תחומי עניין ספציפיים. מיזמי ויקי אלה לא רק מספקים פלטפורמה לשיתוף פעולה, אלא גם מציעים הדרכה ותמיכה לתורמים חדשים.
6. אמצו ביקורת בונה
חשוב לזכור שוויקיפדיה היא פרויקט שיתופי, ולעורכים יהיו נקודות מבט ודעות שונות. זה עלול לגרום מדי פעם לחילוקי דעות או לביקורת בונה על התרומות שלך. במקום לקחת אותו באופן אישי, נסו ללמוד ממנו ולהשתמש בו כדי לשפר את כישורי הכתיבה והמחקר שלכם. זכור לשמור על טון ניטרלי ומכבד בעת השתתפות בדיונים או תגובה לביקורת, שכן נימוס הוא אחד מעמודי התווך של ויקיפדיה.
7. הישאר מעודכן עם שינויים ושיפורים
אחד הדברים הטובים ביותר בוויקיפדיה הוא שהיא תמיד מתפתחת ומשתפרת. מדיניות חדשה מוצגת, הנחיות מתעדכנות וכלים חדשים מתווספים באופן קבוע כדי לייעל את העריכה. הקפד להישאר מעודכן בשינויים אלה על ידי בדיקה קבועה של דפי "פורטל הקהילה" ו"משאבת הכפר" בוויקיפדיה. אתה יכול גם להירשם כמנוי למיזמי ויקי רלוונטיים או לדפים כדי לקבל עדכונים על כל שינוי הקשור לנישה או לאזור שלך